Zonnebloem
Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en werden door de Inca’s vereerd als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht. Ze worden vooral gekweekt voor de olie, die veel onverzadigde vetzuren bevat. Dit is onder meer linolzuur, dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten.
Novi Trading levert o.a. zonnebloemproducten van de eigen landerijen, waardoor het hele traject van plant tot persen gemonitord kan worden.
Zonnebloemolie
Door de pitten uit te persen, wordt zonnebloemolie gewonnen. Met name koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel. Na het uitpersen van de pitten, blijft er meel achter dat word gebruikt als veevoer. Er worden meerdere types zonnebloemolie onderscheiden: high linoleic (minstens 69% linolzuur), high oleic (minstens 82% oliezuur) en mid oleic.
Zonnebloemvetzuren
De variatie in vetzuurprofiel wordt sterk beïnvloed door genetische eigenschappen van de plant en het klimaat. Zonnebloemvetzuren zijn: palmitinezuur, palmitoliezuur, stearinezuur, oliezuur, linolzuur, linoleenzuur, arachinezuur, gadoleenzuur en beheenzuur.